Temat szkolenia 25 września 2021r.:
- Nawłoć- późne pożytki a przygotowanie pszczół do zimowli.
- Wpływ stosowania probiotyków na kondycję zdrowotną i odporność rodzin pszczelich – przegląd doniesień naukowych i doświadczeń własnych
- Możliwość wykorzystania dobroczynnych bakterii probiotycznych w profilaktyce zdrowotnej pszczół przed rozwojem zgnilca amerykańskiego
- Żywienie pszczół i rola składników pokarmowych w zrównoważonej hodowli
Harmonogram:
- Rozpoczęcie 8.30
- Przerwa kawowa 10.30 – 10.45
- Przerwa obiadowa 12.30 – 13.00
- Zakończenie 14.30
Temat szkoleń 2 październik 2021r:
- Dobór nowych ras i linii produkcji pasiecznej, gwarantujących opłacalność produkcji pasiecznej (na przykładzie linii: Primorska, Meda, Sahariensis, Elgon i Buckfast)
- Możliwości wykorzystania doświadczeń brytyjskich pszczelarzy w polskich pasiekach
Harmonogram:
- Rozpoczęcie 9.00
- Przerwa kawowa 10.30 – 10.45
- Przerwa obiadowa 12.30 – 13.00
- Zakończenie 15.00
Tematy szkoleń 3 październik 2021r:
- Aktualne problemy zdrowotne w pasiekach.
- Jak zwiększyć dochodowość pasieki? Podstawy marketingu dla pszczelarzy amatorów. Rozwój innowacyjnych produktów na bazie miodu i dodatków smakowych
Harmonogram:
- Rozpoczęcie 9.00
- Przerwa kawowa 10.30 – 10.45
- Przerwa obiadowa 12.30 – 13.00
- Zakończenie 15.00
Tematy szkoleń 30 październik 2021r
- Wiosenny rozwój rodzin pszczelich kluczem do udanego sezonu – przygotowania rodzin pszczelich do pożytków wczesnowiosennych i wykorzystanie nastroju rojowego pszczół
- Pełnia sezonu okiem biotechnologa – wykorzystanie pożytków letnich i kierowanie strategią produkcyjną
Harmonogram :
- Rozpoczęcie 9.00
- Przerwa kawowa 10.30 – 10.45
- Przerwa obiadowa 12.30 – 13.00
- Zakończenie 15.00
Każdy uczestnik może brać udział w jednym lub we wszystkich szkoleniach, o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń. Liczba miejsc ograniczona.
Rekrutacja do projektu : karty rekrutacyjne – biblioteka w Łękawicy i na stronie internetowej www.pszczelarze-skrzyszow.pl
Kontakt:
e-mail: kolo.skrzyszow@op.pl
tel. 503070046
Projekt realizowany w ramach Programu Grantowego Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Tarnowski, przy wsparciu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.